RADIOCOM asigură trecerea la televiziunea terestră digitală în România –„International Digital Forum 2012”

RADIOCOM, prin reprezentanţii săi, a participat, în data de 4 decembrie 2012, la lucrările „International Digital Forum 2012”, eveniment organizat de Asociația pentru Comunicaţii Digitale în Bucureşti. Dezbaterea a fost dedicată tranziţiei, în România, la televiziunea digitală terestră (DVB-T), RADIOCOM derulând deja un proiect-pilot în acest sens. Pentru extinderea acestuia, sunt necesare alte investiţii, de 20-22 de milioane euro.
RADIOCOM vizează să obţină, cel puţin, o licenţă de televiziune digitală terestră.

România s-a obligat la nivel internaţional ca, până la 17 iunie 2015, să întrerupă complet furnizarea pe cale radio terestră a programelor TV în format analogic. Strategia privind tranziţia la televiziunea digitală terestră este supusă aprobării Guvernului.
Transmisiunea digitală terestră a programelor TV din România va fi realizată cu ajutorul a cinci multiplexe digitale, acordate prin procedură de selecţie, organizată de ANCOM.

Investiţii necesare pentru extinderea DVB-T RADIOCOM la nivel naţional: 20-22 milioane euro

RADIOCOM asigură, prin activitatea sa, transmisiile TV pentru Societatea Romană de Televiziune (SRTv).
Conform Strategiei de trecere la DVB-T, se propune ca operatorul ce transmite în prezent programele televiziunii publice în format analogic (respectiv, RADIOCOM) să extindă, la nivel naţional, proiectul deja existent, astfel încât să permită transmisia digitală terestră a 12-14 programe TV în format Standard Definition.

Doina Micu, şef Serviciu TV din cadrul RADIOCOM:

„Multiplexul digital ce va fi extins la nivel naţional de către RADIOCOM va transmite 12-14 canale TV- ale SRTV şi ale altor televiziuni comerciale- care vor fi stabilite de către CNA. Toate cele cinci multiplexe se vor scoate la licitaţie simultan, aşa cum reiese din strategia propusă. Tranziţia se va realiza prin acest proiect-pilot al RADIOCOM, aflat în derulare . Ne propunem să participăm la licitaţiile ANCOM pentru câştigarea a cel puţin unei licenţe de televiziune digitală terestră. Ar fi un minus pentru noi, dacă nu vom câştiga această licenţă, dar, în nici un caz, investiţia nu va fi pierdută. Aceasta va fi continuată fie de către noi, fie în asociere cu titularii de licenţe, pentru că e mult mai simplu să continui o investiţie deja implementată, decât să o iei de la zero. Extinderea la nivel naţional a proiectului-pilot ar necesita o investiţie, situată undeva între 20-22 milioane euro”.

Prezent la eveniment, preşedintele ANCOM, Marius Marinescu, a declarat: „Toţi am fi vrut să vorbim anul acesta despre cum se va face tranziţia la televiziunea digitală terestră (DVB-T) şi care sunt următorii paşi concreţi pe acest drum, dar, din păcate, nu ştim. Sper că strategia de tranziţie la DVB-T se va aproba cât de curând, autoritatea (ANCOM) fiind pregătită, inclusiv pentru demararea unor proceduri de selecţie”.